5x Tips voor je eerste of tweede baan

Na jaren van ploegen voor tentamens, het maken van projecten en het schrijven van een afstudeeropdracht is het nu tijd om de arbeidsmarkt te bestormen. In sommige gevallen hebben studenten geluk en mogen ze blijven op hun stage, maar in de meeste gevallen is het tijd om op zoek te gaan naar je eerste of tweede baan.

Dit kan best wel een lastige zoektocht zijn, want wat wil je nu eigenlijk gaan doen? Hoe meer je diploma in zicht komt, hoe meer je moet gaan nadenken over wat je na je studie wilt gaan doen. Omdat wij bij LEF maar al te goed weten hoe ingewikkeld deze keuze kan zijn, hebben wij onze 5 beste tips voor je eerste of tweede baan op een rijtje gezet. In deze blog geven wij je concrete en praktische tips zodat jij goed voorbereid de arbeidsmarkt kunt betreden.

Tip 1: Say cheese… en laat een professionele foto maken  

Er zijn natuurlijk talloze manieren om de aandacht naar je toe te trekken, maar een foto is wél het eerste wat opvalt! Je kent het spreekwoord ‘één beeld zegt meer dan duizend woorden’ vast wel, en dit geldt ook in de sollicitatiewereld. Omdat het vinden van de juiste baan een zakelijke zoektocht is, hoort hier natuurlijk ook een professionele foto bij. Zorg ervoor dat je gezicht goed in beeld is en kies voor een neutrale achtergrond.  

Tip 2: Zorg voor een up-to-date LinkedIn-profiel 

Google jij je naam wel eens? Grote kans dat jouw LinkedIn-profiel bovenaan de lijst verschijnt. Toch is het met méér dan 675 miljoen gebruikers wereldwijd minder vanzelfsprekend dat je profiel ook opvalt bij (potentiële) werkgevers of recruiters. Terwijl je dit natuurlijk wel wilt wanneer je op zoek bent naar een baan. Wil je meer tips om je LinkedIn-profiel te optimaliseren? Klik dan hier voor 7 handige tips om jouw LinkedIn-profiel te optimaliseren.

Tip 3: Ontdek jouw ambities met het curriculum future  

Een document waarbij jij kunt vertellen over jouw dromen én ambities, dat is het curriculum future (cf). Met dit document creëer jij een concrete blik op jouw toekomst. Maar dat is niet het enige! Daarom vroegen wij eerder al aan onze recruiters wat zij zien als de voordelen van het cf.   

Zo vertelde onze recruiter Linda dat “door het invullen van het cf, proberen we kandidaten te laten nadenken waar nu echt hun drijfveren liggen. Waar zij blij van worden, waarin ze zichzelf willen ontwikkelen en in wat voor werkomgeving ze zichzelf zien werken.” Ben je er nog niet helemaal uit waar jouw ambities liggen? Wacht niet langer en stel jouw persoonlijke curriculum future op. 

Tip 4: Stap uit je comfortzone en maak een gave videopitch 

Video wordt steeds populairder, ook tijdens het sollicitatieproces. Een krachtige en persoonlijke videopitch is dan ook een mooi middel om jezelf voor te stellen. Dit kan natuurlijk op veel verschillende manieren, en het belangrijkste hierbij is dat de manier die je kiest ook echt bij je past.   

Houd de video kort maar kracht en verbind ‘m zeker niet aan een functie. Met een goede videopitch kun je makkelijk meerdere werkgevers omverblazen met jouw kennis en kunde. Dus kom maar door met die creatieve ideeën en maak een verpletterende digitale indruk.   

Tip 5: Ga met LEF naar je eerste of tweede baan!   

Bij LEF weten we hoe ingewikkeld de eerste stappen op de arbeidsmarkt kunnen zijn. Daarom bieden wij onze kandidaten altijd aan om vrijblijvend met ons in gesprek te gaan onder het genot van een digitaal bakje koffie of thee. Samen bespreken wij de mogelijkheden, zodat jij klaar bent voor een vliegende start van jouw carrière.

Facebook
Email
LinkedIn