In 7 stappen je LinkedIn-profiel inzetten voor het vinden van een (nieuwe) baan

Op internet vliegen de banen je om de oren – van jobboards (Indeed, de Nationale Vacaturebank, etc.) tot aan vacatures op LinkedIn: je vindt de banen overal. Het is interessanter om te weten hoe jij jouw LinkedIn-profiel in kunt zetten voor het scoren van een toffe baan. Want hoe zorg je ervoor dat je daadwerkelijk een nieuwe baan vindt? In deze blog lees je hoe je dit in 7 stappen aanpakt. 

Stap 1: First things first

Begin het met optimaliseren van jouw profiel en zorg ervoor dat het goed zichtbaar is voor potentiële werkgevers en recruiters. Dit kun je doen door je profiel zo volledig mogelijk in te vullen. Denk hierbij aan een professionele foto, een pakkende kopregel en een prikkelende introtekst. Gebruik hierbij ook de juiste zoekwoorden. Zo zoeken recruiters vaak op ‘marketeer’ en hoe vaker dit in jouw profiel staat, hoe beter jij gevonden wordt in de zoekresultaten. Let wel op: overdrijven is hierbij niet nodig. Lees in deze blog meer tips voor het optimaliseren van jouw profiel.

Stap 2: Maak connecties

Stuur je kennis, vrienden of andere interessante mensen die je tegenkomt een enthousiast berichtje. Het is geen wedstrijd wie de meeste connecties heeft, maar het opbouwen van een waardevol netwerk met mensen die wellicht iets voor je kunnen betekenen is zeker interessant. Door het bericht zo persoonlijk mogelijk te maken, verhoog je de kans enorm dat zij jouw connectie ook accepteren. Dit kunnen ook medewerkers zijn van het bedrijf waar jij zou willen werken. Stuur bijvoorbeeld een uitnodiging met het volgende bericht: “Ik ben geïnteresseerd in de functie Projectcoördinator bij jullie bedrijf, zullen we connecten?”

Stap 3: Laat zien dat je openstaat voor nieuwe carrièrekansen

Dit kun je doen door je door de open to work-knop aan te zetten. Hiervoor zijn twee verschillende manieren; de zichtbare en de onzichtbare. De zichtbare manier is door een groene cirkel om je profielfoto heen te zetten, waardoor jouw netwerk direct ziet dat jij openstaat voor een nieuwe uitdaging. Daarnaast is er nog een andere manier, want misschien wil je wel niet dat jouw huidige werkgever weet dat jij op zoek bent naar een nieuwe baan. Met de onzichtbare knop zorg je ervoor dat alleen recruiters met een betaald account zien dat jij op zoek bent naar een baan, maar je huidige werkgever en collega’s zien dit niet. 

Stap 4: Sluit je aan bij interessante groepen

Op LinkedIn kun je gemakkelijk lid worden van netwerkgroepen. In deze groepen kun je mensen ontmoeten, ideeën uitwisselen en kun je jouw netwerk uitbreiden. Maar belangrijk om te weten is dat er ook vacaturegroepen zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld groepen voor vacatures in ‘Marketing en Communicatie’, ‘Techniek’ en ‘HR’. Handig om je aan te sluiten bij groepen die passen bij jouw vakgebied.

Stap 5: Volg bedrijven die jou aanspreken

Op de LinkedIn-bedrijfspagina vind je meer informatie over het bedrijf. Door het bedrijf te volgen ben je gelijk op de hoogte van het laatste nieuws en blijf je automatisch op de hoogte van de openstaande vacatures. Daarnaast kun je vaak op een bedrijfspagina terugvinden welke mensen er werken en zou je ze een berichtje kunnen sturen om te vragen hoe het is om voor dit bedrijf te werken. 

Stap 6: Zet je eigen netwerk in

De moeite om je netwerk verder uit te breiden heb je niet voor niks gedaan. Nu is het tijd om dit netwerk ook in te zetten. Doe dit bijvoorbeeld door het schrijven van een LinkedIn-bericht, waarin jij jouw netwerk oproept om op je bericht te reageren en het te liken. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van jouw zoektocht, hoe groter de kans is dat jij dé perfecte match vindt. Vermeld in het bericht dan ook gelijk naar wat voor functie je op zoek bent, wat je maximale reisafstand is en hoeveel uur je wilt werken.

Stap 7: Deel je LinkedIn-profiel met LEF!

Bij ons kun je vrijblijvend het gesprek aangaan door enkel jouw LinkedIn-profiel te delen. Heb jij een vacature gezien waar jouw hart sneller van gaat kloppen? Laat dan van je horen en deel je profiel met de collega die verantwoordelijk is voor de functie. Samen bespreken we dan onder het genot van een digitaal bakje koffie of thee de vacature en bepaal jij of dit jouw ideale match is!

Facebook
Email
LinkedIn