Talloze mensen krijgen ermee te maken: burn-outverschijnselen. Veel voorkomende klachten zijn vermoeidheid, slapeloosheid, gevoel van onrust, lichamelijke klachten zoals hoofd- en/of buikpijn en emotionele uitputting. Het herstel van deze klachten is voor iedereen anders, maar vaak kan het wel een tijdje duren. Als je er weer klaar voor bent, komt er een moment om weer aan de slag te gaan.
Een burn-out is vaak het gevolg van een langere periode van overspanning en stress, waarbij iemands fysieke en mentale reserves figuurlijk opgebrand zijn. Vaak werk je in het begin door deze vermoeidheid heen, maar na een tijdje is dit niet meer mogelijk. Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot een burn-out, zoals hoge werkdruk, emotionele werkbelasting, weinig steun van de leidinggevende en ongenoegen over salaris.
Terug naar kantoor
Als jij er klaar voor bent is het tijd om weer terug naar kantoor te gaan. Voor de één superspannend en voor de ander een mijlpaal. Wanneer je weer aan de slag gaat is het enorm belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zowel op je werk als privé. Om je op weg te helpen hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.
Tip 1: Begin stap voor stap
Wanneer je weer aan het werk kan is het belangrijk om dit stap voor stap te doen. Overleg het met je huisarts, bedrijfsarts of werkgever en bespreek hierbij de opties voor een re-integratietraject. Hoeveel uren wil je bijvoorbeeld gaan werken en welke werkzaamheden horen hierbij? Het kan handig zijn om ook je takenpakket onder de loep te nemen. Welke taken veroorzaken stress en hoe kan dit worden verminderd? Probeer hier open en kritisch naar te kijken, want een herhaling van een burn-out is natuurlijk niet de bedoeling!
Tip 2: Geef je grenzen aan
Een burn-out ontstaat vaak stapsgewijs. De kans is groot dat je voor langere tijd teveel hooi op je vork hebt genomen en de alarmbellen van je lichaam totaal genegeerd hebt. Misschien heb je moeite met ‘nee’ zeggen of is er misschien wel een hele andere reden. Door deze gebeurtenissen is de kans groot dat je nu beter weet waar jouw grenzen liggen en wanneer je ‘nee’ moet verkopen. Luister hierbij goed naar je lichaam en de reactie die je geeft op verschillende taken. Heb je het gevoel dat je te hard van stapel bent gelopen, gooi dan eens wat taken overboord. En heb je wat meer energie, probeer er dan eens wat bij te pakken. Bespreek dit met je leidinggevende en luister vooral goed naar jouw lichaam.
Tip 3: Cliché, maar waar – zoek een hobby!
Hobby’s kunnen je helpen om even los te komen van je werk en te ontspannen. Zoek daarom een hobby die jij leuk vindt, zodat jij je even op iets anders kunt focussen en je (werk)stress los kunt laten. Daarnaast betekent een nieuwe hobby ook nieuwe dingen proberen. Wat vind je leuk om te doen? Vissen, muziek maken of klussen; het maakt niet uit, zolang het jou maar energie geeft!
Tip 4: Kijk vooruit!
Ben je weer aan het werk, maar merk je na een tijdje toch dat je niet op je plek zit? Kijk dan eens vooruit! Misschien ben je er tijdens het herstelproces wel achter gekomen dat jouw ambities en doelen ergens anders liggen. Wij schreven eerder al een blog met tips; lees de blog hier en blaas nieuw leven in jouw loopbaan.