Solliciteren terwijl je nog een baan heb, zo doe je dat!

Ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Wat vertel je wel of niet aan je werkgever? Veel mensen solliciteren vanuit hun huidige functie. Dit is natuurlijk een makkelijke manier van solliciteren want je ‘moet’ niks en als je niet wordt aangenomen is er niks aan de hand. Je hebt namelijk al een baan en daardoor is het minder vervelend als je niet wordt uitgekozen. Toch kan het weer andere problemen met zich meebrengen, zoals de vraag wanneer je een sollicitatiegesprek inplant. En vertel je dit aan je huidige werkgever? Bij LEF zijn we ons ervan bewust dat de meeste kandidaten nog ergens werkzaam zijn. Daarom vertellen we je graag de do’s en don’ts van solliciteren terwijl je nog een baan hebt.

Tip 1: Zorg ervoor dat je online profielen up-to-date zijn

Veel recruiters (zoals wij bij LEF Recruitment) zoeken tegenwoordig via LinkedIn en andere online platformen naar de geschikte kandidaat. Termen zoals ‘op zoek naar’, ‘beschikbaar’ of ‘nieuwe uitdaging’ worden dan gebruikt als zoekwoorden. Wil je discreet blijven, maar toch aangeven dat je benaderd wilt worden, maak dan duidelijk dat je altijd openstaat voor een nieuwe uitdaging. Dit hoeft natuurlijk niet per se te betekenen dat je ontevreden bent over je huidige werkgever. Benieuwd hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw LinkedIn-profiel gaat opvallen? Lees dan de onze blog, waarin we tips geven over hoe jouw LinkedIn-profiel bovenaan de lijst verschijnt. 

Tip 2: Praat niet negatief over je huidige werkgever

Gedrag uit het verleden wordt vaak gezien als een voorspelling voor de toekomst. Er kunnen natuurlijk onenigheden zijn tussen jou en je collega’s en/of manager, maar probeer dit juist positief te benaderen. Wanneer je bijvoorbeeld geen doorgroeimogelijkheden hebt bij je huidige werkgever kun je in een gesprek zeggen dat je dankbaar bent voor de kansen, maar nu echt stappen wilt maken. 

Tip 3: Plan het sollicitatiegesprek buiten je werktijd

Soms is een werkgever zo coulant om je tijdens werktijd ruimte te geven voor een sollicitatie. Echter, ga hier niet vanuit! Daarnaast is het voor jezelf ook prettiger om je volledig te kunnen focussen op je gesprek. Dit gaat natuurlijk lastiger wanneer je huidige werk nog in je gedachten speelt. Bij LEF hebben we bijvoorbeeld de mogelijkheid om kandidaten te spreken tot 20:30 uur.

Tip 4: Vraag je potentiële nieuwe werkgever of recruiters om zorgvuldig met jouw sollicitatie om te gaan

De wereld is klein, zeker als je gaat solliciteren in de branche waarin je al werkt. Geef daarom tijdens een sollicitatiegesprek eerlijk aan dat je huidige werkgever nog niet op de hoogte is. Aan de andere kant geven we je ook de tip om aan te geven bij je huidige werkgever dat je op zoek bent naar een andere baan. Wellicht kan er nog iets aan gedaan worden en zo verlaat je ‘eerlijk het schip’. 

Tip 5: Vertrek in stijl

Voortbordurend op de vorige tip: zorg dat je vertrekt in stijl! Je bent waarschijnlijk met je hoofd al helemaal bij je nieuwe baan, maar laat dit niet ten koste gaan van je huidige baan. Blijf presteren zoals je altijd hebt gedaan en ga met een opgeheven hoofd een nieuwe uitdaging aan!

Facebook
Email
LinkedIn