Meer verdienen bij je nieuwe baan! Hoe onderhandel je over jouw salaris?

Iedereen vindt het fijn om zo nu en dan meer te gaan verdienen. Je kunt dat op verschillende manieren doen: spullen verkopen, een side hustle starten of vragen om meer salaris wanneer je van baan overstapt. Toch is het thema geld niet voor iedereen een makkelijk gespreksonderwerp. We speurden het internet af en zochten naar de beste tips om te onderhandelen over jouw salaris!

Voordat we verder gaan is het belangrijk om een verschil toe te lichten. Je kunt onderhandelen over jouw salaris óf om een salarisverhoging vragen. Wanneer je onderhandelt over jouw salaris, doe je dat meestal tijdens de overstap van baan naar baan. Je krijgt dan een voorstel vanuit de nieuwe werkgever met een bepaald salaris. Jij vraagt vervolgens om een eventuele verhoging – oftewel: je onderhandelt over je salaris.

Daarnaast heb je de salarisverhoging vragen: daar kun je óók om vragen bij je huidige werkgever. Je vraagt dan simpelweg naar meer salaris, omdat je bijvoorbeeld vindt dat dit gepast is gezien jouw ervaring, ontwikkeling of de huidige economie (inflatie). Eigenlijk kun je dus altijd om een verhoging vragen, maar een onderhandeling gebeurt alleen bij een nieuwe werkgever of functie. Dat komt omdat je salaris bij een bestaande werkgever al bestaat.

Oké, hoe pak je dit nu aan?

Een goede voorbereiding, is in de meeste situaties (en ook nu), het allerbelangrijkst. Je wilt goed nadenken over waarom je een (tegen)aanbod doet bij de nieuwe werkgever. Is het salaris lager dan bij je huidige werkgever? Staan er belangrijke levensmomenten op de planning zoals een verhuizing of de aankoop van een auto? Of vind je dat bij deze nieuwe stap ook een beter salaris hoort? Denk hier alvast over na en je merkt dat het makkelijker wordt om een (tegen)voorstel te doen aan jouw nieuwe werkgever. Wat zijn andere tips?

1. Onderzoek wat je waard bent

Jouw waarde is natuurlijk onbetaalbaar ;), maar het is goed om research te doen: wat betekenen jouw opleiding, ervaring, vaardigheden en ambitie voor de werkgever? Je kunt zoeken naar vergelijkbare functies. Wat verdienen ze daar? Neem de tijd en moeite om hier onderzoek naar te doen. Zo kun je kijken of jouw salariswensen reëel zijn en kun je ook onderbouwen waarom dit zo is. Dat geeft jou weer extra overtuigingskracht!

2. ‘Wat is je vorige sala’… uh watte?

Veel werkgevers vragen naar een salarisindicatie van wat je nu verdient of zelfs een loonstrookje. Je kunt dit natuurlijk aanleveren, maar het is slimmer om de werkgever met een voorstel te laten komen. Zo heb jij een idee van wat zij bereid zijn te betalen en voorkom je dat je jezelf met een te laag salaris presenteert (als dit het geval is). Maar, goed om te zeggen is dat je tegen weerstand kunt stuiten op het moment dat je de werkgever vraagt met een aanbod te komen.

Een aantal technieken en voorbeeldzinnen die je kunt inzetten:

  • Zouden jullie een inschatting kunnen maken op basis van mijn opleiding en ervaring?
  • Kunnen jullie het voorstel baseren op wat voor andere collega’s gebruikelijk is?
  • Mijn vorige salaris is niet van belang, voor deze functie heb ik het volgende in gedachte,,,

3. Let op de tegenargumenten

Het kan zo zijn dat een werkgever direct akkoord gaat met je voorstel, maar het kan dus ook zijn dat het een échte onderhandeling wordt. Zorg er daarom voor dat je mogelijke tegenargumenten kent en er ook een goed antwoord op voorbereidt. Op die manier blijft het gesprek gaande en laat je ook zien dat je weet wat je zegt. Je hebt een duidelijk beeld van waarom jij dit salaris wilt en laat op deze manier zien dat je zeker van je zaak bent.

4. Ga voor een goede sfeer

Je gaat er vanuit dat je nader tot elkaar komt, maar wat nou als de nieuwe werkgever bij zijn standpunt blijft en jij eigenlijk ook? Belangrijk is dat je de sfeer goed houdt. Jullie mogen allebei een eigen zienswijze hebben, maar het is wel van belang dat het geen onderlinge strijd wordt. Dat zou enorm zonde zijn van het mogelijke arbeidsverband!

5. Niet geschoten, is altijd mis

Wie niet waagt, wie niet wint. Als je het niet probeert, weet je ook niet wat het resultaat kan zijn. Onthoud dus ook: onderhandelen over salaris is heel normaal. Je kunt altijd met jouw nieuwe werkgever in gesprek gaan om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn. Het kan soms spannend zijn, maar het is ook een kwestie van doen. Een laatste tip die we nog mee willen geven is dat het slim is om je tegenaanbod iets hoger te laten zijn dan het salaris dat je daadwerkelijk wilt.

De kans is namelijk groot dat jouw nieuwe werkgever je voor een gedeelte tegemoet komt. Door iets hoger in te zetten, is de kans groot dat zij je zodanig tegemoet komen dat je wel precies hebt wat je eigenlijk wilde. Voor de rest zeggen we vooral: veel succes met jouw onderhandeling en ga ervoor!

Facebook
Email
LinkedIn