5x Goede vragen voor een sollicitatiegesprek

Yes, fantastisch! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dit kan best wel spannend zijn. Misschien heb je er al over nagedacht welke vragen je kunt verwachten, of waarom jij perfect bent voor de baan. Ook is het slim om van tevoren zelf vragen te bedenken, want géén vragen stellen komt vaak ongeïnteresseerd over. Daarnaast is dit dé kans om te bepalen of de rol en het bedrijf bij je passen. Om je op weg te helpen hebben we aantal vragen voor je op een rij gezet!

Start met het huiswerk

Er wordt niet voor niets gezegd “je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk”. Stap dus ook met deze gedachte het sollicitatiegesprek in. Verdiep je in het bedrijf waar je gaat solliciteren door de website af te speuren en de socialmediakanalen te bekijken. Hoeveel mensen werken er en wat straalt het bedrijf online uit? Check vooraf goed of je bepaalde informatie online kunt vinden. Want het komt natuurlijk niet heel tactisch over als je bepaalde informatie online kunt vinden en er nogmaals naar vraagt in een gesprek. Dit kan de indruk wekken alsof je niet heel geïnteresseerd bent in de functie. 

Ga voor open vragen

Probeer tijdens je sollicitatiegesprek niet alleen maar vragen te beantwoorden maar ook zeker zelf te stellen. Ga voor open vragen, want deze vragen kunnen jou helpen om te ontdekken of het bedrijf en de functie ook echt bij jou passen. Het is natuurlijk niet alleen het bedrijf dat voor jou moet kiezen, jij moet ook kiezen voor het bedrijf! 

Vragen die jij kunt stellen

Hieronder een aantal goede vragen die je kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Bedenk tijdens het gesprek altijd welke vragen passen bij de situatie en luister vooral wat jouw gesprekspartner probeert te vertellen zodat jij daarop kunt inhaken. 

  • Wat zijn de kernwaarden van de organisatie én hoe zie je deze terug op de werkvloer?
  • Wat kenmerkt de collega die het beste binnen de bedrijfscultuur past?
  • Wat zijn toekomstige ontwikkelingen die invloed hebben op de vacature?
  • Wat is het allerbelangrijkste waar ik de eerste maanden mee aan de slag ga?
  • Wat heb ik laten zien wanneer we na een half jaar een goed evaluatiegesprek voeren?

Ook al zijn het geen wereldschokkende vragen, ze omschrijven wel een nieuwsgierig karakter. Daarnaast bieden ze allemaal de kans om door te vragen en zo meer diepgang in je gesprek te creëren. Door tijdens het gesprek de juiste vragen te stellen, ben je naderhand ook beter in staat om te beslissen of het bedrijf wel of niet bij je past.

Facebook
Email
LinkedIn